HungaroControl - Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 01-0081-04
Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1711

Kiválasztási eszközök a felvételi eljárás során

A kiválasztás már a pályázati anyag beadásával megkezdődik és legkésőbb 2015. július 31-ig lezárul.

Az irányítás izgalmas és összetett feladat, mely speciális készségeket, képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásában választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a légiforgalmi irányító képzésen.

1. kör: Fényképes önéletrajz, motivációs levél

Első körben a beadott pályázati anyagok alapján végzünk egy előszűrést. Ellenőrizzük, hogy a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek és vizsgáljuk a motivációját.

2. kör: Képességek vizsgálata, személyiségvonások feltérképezése

A kiválasztási eljárás második körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv-tudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérjük.

A pszichológiai munka-alkalmassági tesztjeink egyes elemeinek segítségével kognitív képességeket mérünk, bizonyos elemeivel pedig a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyek meglétét vizsgáljuk.

A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, amelyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, amelyeket a tesztek vizsgálnak: átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, koncentrációs készség, rövidtávú memória, kommunikációs készség, munkához való viszony, stb.

További kognitív képességek és az angolnyelv-tudás mérésére az EUROCONTROL által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott, számítógép-alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test, FEAST teszt), használjuk. Ezeknek a teszteknek a segítségével olyan képességeket mérünk, mint a rövid távú memória, a számmemória, a döntési képesség, a térlátás, a monotónia- és stressztűrés, valamint a figyelemmegosztás. A feladatok angol nyelven vannak, van idő elolvasni, megérteni, valamelyiknél még gyakorolásra is van lehetőség, mielőtt tényleg elkezdődne a feladat. Igaz, hogy a jelentkezéshez elegendő egy középfokú nyelvvizsga, de a teszt sikeres megírásához inkább felsőfokú nyelvtudást megközelítő nyelvismeretre van szükség.

A tesztek költségeit a HungaroControl Zrt. viseli.

A képességvizsgálatok időpontjáról, helyszínéről, a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen értesítünk.

3. kör: Egészségügyi alkalmasság vizsgálata

Az egészségügyi alkalmasság szigorú feltételekhez, illetve hatósági minősítéshez kötött eljárás:

  • A HungaroControl Zrt. által előzetesen egyeztetett időpontban kell az orvosi vizsgálaton megjelenni.
  • A vizsgálat költségeit a jelentkezőknek kell a helyszínen fizetniük. A díja jelenleg 28.700 Ft/fő
  • Hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.
  • Alkalmas minősítés hiányában a jelentkező nem folytathatja a kiválasztást, illetve nem kezdheti meg a képzést.

A vizsgálatra szánjatok egy teljes napot. Részleteket az alábbi linken olvashatóak: http://www.reporvos.hu

4. Assessment Center (AC)

Az AC-n szociális kompetenciákat (pl.:együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (pl: stressztűrés) vizsgálunk. Egy AC 4 fő jelölt és 8 fő értékelő részvételével zajlik és körülbelül 4-5 órán át tart.

Az Assessment Centert követően meghozzuk a végső döntést arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik 2014 szeptemberében megkezdhetik a képzést.

vissza